DisplayContent
Help Minimize Maximize
 

Súgó


Ajánlott felbontás : min. 1024x768
Ajánlott böngésző : Firefox (min. 2.0 ), Internet Explorer (min. 6.0) 


Az egyetemi könyvtár 2006 óta építi a Miskolci Egyetem Digitális Raktár és Adattárát, a MIDRA-t. Az egy-egy intézményben vagy szakterületen keletkezett digitális dokumentumvagyon archiválását és díjmentes hozzáférhetővé tételét célzó dokumentumszervereket repozitóriumoknak nevezzük. Az egyetemi repozitórium az itt folyó szellemi munka „kirakata”, hiszen az Egyetemváros polgárságának itt lehetősége van a digitális publikálásra és önarchiválásra. A MIDRA gyűjti és kereshetővé teszi ezért a tudományos vagy oktatási céllal keletkező elektronikus dokumentumokat.


„A Miskolci Egyetem Technológia- és Tudástranszfer Centrumának kialakítása és működtetése" címen futó projekt 2011-ben lehetővé tette, hogy adatbázis alatt futó szoftvert modernizáljuk, és újabb gyűjteményeket alakítsunk ki. Az új szoftvernek köszönhetően nemcsak a hagyományos katalógusokban megszokott szempontok szerint (pl. cím, szerző, téma), hanem a dokumentumok teljes szövegében is kereshetünk.

 

Felület kezelése


Keresés

A weboldalon található dokumentumok között többféle szempont szerint kereshetünk. A menüpontot kiválasztása után megjelenő oldalon a bal oldali oszlopban lehet beállítani, hogy a teljes adatbázisban vagy annak csak egy gyűjteményében szeretnénk keresni, a középső oszlopban a keresési szempontot állíthatjuk be, míg a jobb oldali mezőbe beírhatjuk a keresőszót, vagy kiválaszthatjuk azt a lenyíló listából. (Egyes mezőkhöz kötött listák tartoznak.)

Ha további szempontot is szeretnénk megadni, akkor a Bővít gomb (akár többszöri) megnyomásával újabb keresőmezőket jeleníthetünk meg. (A Szűkít gombbal el is tüntethetjük a felesleges mezőket.) A keresőszavak beírása után az Keresés gombra kattintva kezdődik el a megadott szempontok szerinti leválogatás. Beállíthatjuk, hogy egy oldalon hány találat jelenjen meg.

Az Új keresés gombbal kitörlődnek a korábban megadott szempontok és teljesen új keresést állíthatunk össze. A találatok megjelenítése alatt és fölött lapozó nyilakat láthatunk, illetve megadott oldalra ugorhatunk, ha túl hosszú a találati lista.

A találati listában a bélyegképre kattintva nagyobb méretben láthatjuk a kiválasztott dokumentumot a legfontosabb adatokkal együtt.


Böngészés

A menüpont indításakor a címek betűrendes listája jelenik meg. Lehetőség van egy gyűjteményre korlátozni a böngészést és más böngészési szempontot is kiválaszthatunk.

A találati lista kezelése és egy dokumentum kiválasztása a Keresésnél ismertetett módon történik.


Infó

A menüpont alatt található a rendszer használatát segítő súgó.


Feltöltés

Bejelentkezés nélkül is lehet anyagokat felölteni az adattárba. Először a Gyűjteményt kell kiválasztani, mert gyűjteményenként eltérő űrlap jelenik meg.

Következő lépésben Tallózással válasszuk ki saját gépünkről a feltöltendő fájlt. Az adattár a szöveges dokumentumokat PDF formátumban, a hozzá kapcsolódó mellékleteket egy összecsomagolt ZIP fájlban tárolja. Ha több fájlt szeretnék feltölteni, akkor a jelre kattintva újabb tallózó mező jelenik meg. A fájlnevek nem tartalmazhatnak ékezetes betűt, szóközt.

Egy Ellenőrző kód megadása után következik a dokumentum adatainak megadása.

Kötelező kitölteni a dokumentum címét, a feltöltő nevét és elérhetőségét, lehetőleg email címét. Ha egy adatból többet is szeretnénk megadni, például több szerző van, akkor jellel újabb mezők hívhatók be. A Témakör, Altémakörnél kötött listából kell választani. A Tárgyszavakat önállóan lehet megadni, törekedni kell minél pontosabban meghatározni a mű témáját, lehetőleg 3-4 vagy több tárgyszó segítségével. A Megjegyzés alatt minden egyéb fontos információ megadható vagy itt lehet üzenni a könyvtárosnak.

Űrlap mentésére kattintva fejeződik be a bevitel. A rekord nem jelenik meg azonnal az adattárban. A felvitelről értesítést kap egy könyvtáros, aki leellenőrzi a felvitt adatokat, kiegészíti, utána teszi elérhetővé a MIDRA-ba. Az adattár fejlesztőivel a midra@uni-miskolc.hu címen lehet felvenni a kapcsolatot.


Gyűjtemények

A menüpont alatt bemutatjuk a MIDRA gyűjteményeit.


Fejléc

Angol, német vagy magyar nyelvű felületet választhatunk.


Lábléc

Az Impresszumot választva a létrehozók és a támogatók adatai jelennek meg.

Az Adatvédelmi nyilatkozat látogatóinkat tájékoztatja a szerzőktől bekért adatok kezeléséről.

Kapcsolat alatt az adatbázist építő Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum elérhetősége olvasható.

Linkek alatt a MIDRA-t fenntartó intézmény és a nyílt hozzáféréssel foglalkozó hazai és külföldi honlapok linkjeit gyűjtöttük össze.

Login Portlet
Minimize Maximize
 
Elrejt
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
FontResizer
Help Minimize Maximize
 
Locale Selector
Minimize Maximize
 

Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat | Linkek
JaDoX 3.5 - Copyright © 2008 - 2012, Monguz Kft. Minden jog fenntartva.